Karanlık Aydınlık
Yılın son kitap önerileriyle karşınızdayım. 2021’de önerilerimizde yer verdiğimiz kitaplar sizin de hayatınıza dokunduysa ne mutlu bize!

Merhaba dostlar!

Yılın son kitap önerileriyle karşınızdayım. Birkaç ay ara versek de, ben ve Palto’nun değerli yazarları ay ay  “nâçizâne” birkaç kitap önermeye gayret ettik. 2021’de önerilerimizde yer verdiğimiz kitaplar sizin de hayatınıza dokunduysa ne mutlu bize!

Kitaplar iyi ki varlar!

VoltaireKırk Ekülük Adam, Platon’un Düşü ve Diğer Hikâyeler

“Platon çok düş kurardı. Gerçi, onun zamanında kimsenin ondan aşağı kalır yanı yoktu. Platon, insan doğasının bir zamanlar çift olduğunu ve hatalarının cezası olarak erkek ve dişiye ayrıldığını düşlemişti.”

Senenin sonunda olduğumuz bu günlerde iki kitap önerisinde bulunacağım. Bunlardan ilki, Beyoğlu Kitabevinin İlhan Burak Tüzün çevirisiyle yayınladığı Voltaire’in Kırk Ekülük Adam, Platon’un Düşü ve Diğer Hikâyeler kitabı. Benim de redaksiyon kısmını gerçekleştirdiğim Voltaire‘in bu öyküleri, ele aldığı konularla dikkat çekiyor.

Voltaire‘i birçoğumuz denemeleriyle tanımışızdır. Bu kitapta ise Fransız yazarın 6 hikâyesi yer almakta. Bunlardan, Platon’un Düşü, Babalec ve Fakirler ve Kırk Ekülük Adam benim okurken hem düşündüğüm hem de yer yer tebessüm ettiğim hikâyeler oldu.

Voltaire buradaki öykülerinde  insanlık hallerine dair yaptığı toplumsal eleştirilerine yer verir. Yazarın ölümünün üzerinden 250 sene geçmesine rağmen, dünyamızda hâlâ benzer toplumsal sorunların devam etmesi de kitabı hem ironik hem de özel kılmakta diye düşünüyorum.

Maya AngelouKafesteki Kuşun Şarkısı

“Senin tenin şafağa benzer
Benimki akşam karanlığına.
Biri başlangıcını anlatır
mutlak bir bitişin.
Öteki sona erişini 
kesin bir başlangıcın.” 
-Geçen Zaman, Maya Angelou-

Son önerim, Ayrıntı Yayınlarının Faris Kuseyri çevirisiyle okurlara sunduğu Maya Angelou‘nun seçme şiirlerinin yer aldığı Kafesteki Kuşun Şarkısı kitabı.

Maya Angelou, siyah özgürlük hareketinin en güçlü temsilcilerinden biri olmuş Birleşik Amerikalı kadın şair ve aktivist. Angelou, şiirlerinde toplumsal çelişkilerin keskinliğini ve bu keskinliğin altında ezilmiş insanların bireysel acılarını başarılı bir şekilde temsil etmekte.

Kafesteki Kuşun Şarkısı kitabında yer alan seçme şiirler, yazarın köleliğe, sefalete ve kadın haklarına karşı etkileyici mısralarını okuyucuyla buluşturuyor. Kitaba da ismini veren Kafesteki Kuş şiiri beni bu kitabı okurken etkileyen şiirlerden biri oldu.

“Söyler şarkısını 
kafesteki kuş
sesi bilinmezliğin
korkusuyla titrer
o kadar çok ister ki
duyulur uzak tepelerden 
kafesteki kuşun
özgürlük şarkısı.”
Kafesteki Kuş şiirinden bir bölüm.-

Sevgili okur, senenin son “nâçizâne” kitaplarının da sonuna geldik. 2021’de seni birkaç güzel kitapla tanıştırabildiysem ne mutlu bana!

2022’nin senin yılın olması ve ruhunuza değecek kitaplarla karşılaşman dileğimle sevgili Palto okuru.

2022’de de Palto’da görüşmek üzere 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir