Karanlık Aydınlık

Merhaba sevgili Palto okurları. Bu ay size eşlik edebilecek “nâçizâne” kitap önerilerimi sıraladım. Kitaplar iyi ki varlar!

GogolPetersburg Öyküleri

Palto Kültür  Gogol’süz, Gogol’de Palto’suz olmazdı! Nâçizâne önerilerin ilk okuma tavsiyesi Gogol’ün Petersburg Öyküleri. İçinde Palto, Burun gibi  fenomene  dönüşmüş öykülerin de bulunduğu bu eser, yayınlandığı dönem Gogol’ün büyük toplumsal tepkiyle karşılaşmasına sebep olmuştu.

Petersburg Öyküleri, Çarlık Rusya’sındaki toplumsal sınıflara, memurların yaşamlarına, soyluların gösterişli hayatlarını okurun gözü önüne serer. Gogol’ün usta kalemi, bu öykülerde kahkahayla gözyaşı arasında hassas bir dengede ilerlerler. Gülerken düşündüren cinstendir insan hikâyeleri. Palto öyküsü bu duruma en güzel örneklerden biridir kitapta.

İletişim Yayınları, önsöz, sonsöz, yazarın yaşamı ve dönemiyle ilgili kronolojik sıralama ve Petersburg Öyküleri üzerine yapılmış resimleri de eklemesiyle kitabı daha canlı ve doyurucu hâle getirmiş. Bir de usta çevirmen Ergin Altay‘ın Türkçeleştirmesinin de etkisiyle İletişim Yayınları çevirisinin diğer çevirilerden bir adım daha ön planda olduğunu düşünmekteyim.

Kitabın önizlemesine buradan ulaşabilirsiniz.

Augusto MonterrosoKara Koyun ve Diğer Masallar

Yeni yılın ilk ayında keyifli bir öneriyi de paylaşmak istiyorum: Augusto Monterroso – Kara Koyun ve Diğer Masallar. Hem tebessüm ettiren hem de düşündüren tarzda bir eser, ayrıca bu önemli yazar ve eserleri de dilimize yeni çevrilmeye başladı.

Kitap, içindeki kısa, gerçekten masallar ve fabllarla,  Latin Amerika kültürüne dair ironik, neşeli ve hüzünlü birçok gündelik yaşam hikâyesini konu alıyor. Vakıfbank Kültür Yayınlarından çıkan eserin, çevirmeni Mehmet Sait Şener‘de başarılı bir çeviri gerçekleştirmiş. Emeğine sağlık!

Kitabın önizlemesine de buradan ulaşabilirsiniz.

Cemal SüreyaGöçebe

Şiirsiz nâçizâne kitaplar listesi yarım olurdu. 9 Ocak usta şair Cemal Süraya’nın ölüm yıl dönümü. Koca şair Süreya’ya selam olsun!

1965 tarihli şiir kitabı Göçebe’de Cemal Süreya eski uygarlıklardan ortaçağa ve modern çağlara uzanıyor, günlük hayatla şiirin zamansız âlemi arasında dolaşıyor.

Göçebe’deki Tam Bu Saatlerde şiiri benim en beğendiğim şiirlerden oldu. Göçebe’nin ânınızdan sizi uzaklaştırıp, bir yolculuğa çıkartacağını düşünüyorum. Can Yayınlarından çıkan Göçebe 56 sayfa ve bir solukta okunanlardan.

Kitabın önizlemesine buradan ulaşabilirsiniz.

Mihail Yuryeviç LermontovZamanımızın Bir Kahramanı

Tolstoy‘un da önerdiği kitaplar arasında yer alan Zamanımızın Bir Kahramanına değinmeden olmazdı! Genç yaşta düelloda hayatını kaybeden Rus yazar Lermontov’un tek romanı. Tabii Gogol‘ün kitap için söylediği: “Rusya’da hiç bu kadar kusursuz, bu kadar güzel, bu kadar incelikli düzyazı yazılmadı.” sözü de kitabın anlamını artıran ayrıntılardan biri.

Zamanımızın Bir Kahramanı genç ve yakışıklı subay Grigoriy Aleksandroviç Peçorin’in öyküsünü anlatıyor. Peçorin servet sahibi bir subay. Servetinin kibriyle hareket eden, kalp kırmaktan çekinmeyen, hayata alaycı bir vurdumduymazlıkla yaklaşan ilginç bir karakter. Kitap içinde bolca psikolojik çözümleme de yer alıyor. Okudukça şaşırtan ve düşündüren eserlerden biri olduğunu düşünüyorum, ayrıca akıcı ve merak uyandırıcı bir eser.

İletişim yayınlarının güzel bir kapak, doyurucu önsöz, sonsöz yazıları, kitapla ilgili çizimler ve yazarın döneminin kronolojik sırasına da yer vermesi de kitabın çekiciliğini artıran unsurlardan.  Tüm bunların üzerine bir de çevirmen Ergin Altay olunca kitap diğer çevirilere göre bir adım daha öne çıkıyor.

Kitabın önizlemesine  buradan ulaşabilirsiniz.

Bu ayki nâçizâne kitaplarım bunlar. Kitaplarla ilgili ekleyeceklerin varsa ya da okur yorumu bırakmak istiyorsan aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsin. 🙂

Ocak 2021’de sağlığın senden eksik olmaması, bolca okuma yapabildiğin güzel bir ay geçirmen dileğimle sevgili okurum..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir